Bazı kadınların fiziksel olarak bir engelleri olmamalarına rağmen cinsel ilişki sırasında yaşadıkları vajinal kasların istemsiz ve sürekli olarak kasılma durumuna vajinismus denilmektedir. Bu kasılmalar cinsel birleşmenin gerçekleşmesine engel olmakla birlikte, kadınlar için de acı verici bir deneyimdir.

Vajinismus kasılmaları ne zaman gerçekleşir?

Vajinismus cinsel uyarılmaya engel değildir. Bu kasılmalar; cinsel ilişki sırasında, tampon (ped) kullanırken veya vajinal bölgenin yakınlarına temasta bulunulduğunda gerçekleşebilmektedir.

Vajinismus Sebebleri?

Vajinismus’un sebebi her zaman kesin olarak bilinememektedir. Bu durum; daha önceden maruz kalınan cinsel istismar, travma ya da duygusal faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bunların yanı sıra toplumun kültür yapısı da önemli bir etkendir. Örneğin; kızlık zarı ve ilk gece ile ilgili çevreden duyulan yanlış bilgiler, yetiştirilme tarzı, yanlış olduğu halde toplum tarafından doğru kabul edilen ahlaki ve geleneksel bazı değerler de vajinismus’u tetikleyen faktörlerden bazılarıdır.

Not:Yapılan araştırmalara göre kadınların yarıya yakınında ilk cinsel ilişki sırasında kanama olmamaktadır.

Vajinismus çeşitleri hangileridir?

Vajinismus, 2 farklı grupta sınıflandırılmaktadır. Bunlar; birincil vajinismus ve ikincil vajinismustur.

Birincil vajinismus’ta cinsel ilişki hiçbir şekilde gerçekleşememiştir. İkincil vajinismusta ise kadın daha önceden cinsel ilişkiyi gerçekleştirebilirken yaşadığı bir genital travma sonrasında vajinismus geliştirebilmektedir.

Vajinismus Belirtileri

Vajinismus’un en temel belirtisi; ilişki sırasında kadının panik atak belirtileri göstermesidir. Bu durum birleşme sırasında terleme, kasılma, kalp çarpıntısı ve korku şeklinde ortaya çıkmaktadır. Kadınlar bu aşamada hissedeceklerine inandıkları acıdan kaçınmak amacıyla ilişkiyi sonlandırırlar.

Vajinismus’ta Psikoterapi

Vajinusmis terapisi için kişinin hem jinekolog hem de cinsel terapist ile görüşmesi önemlidir. Eğer cinsel ilişkiyi engelleyen yapısal bir bozukluk var ise cerrahi işlemler uygulanmaktadır. Eğer yapısal bir bozukluğa sahip değil ise bir cinsel terapist ile uygun terapi programı planlanıp danışana yardımcı olunmaktadır.

Uygulanan psikolojik terapilerin amacı, danışanın vajinismus konusunda bilgi sahibi olup bedenin verdiği tepkileri tanımasını sağlamak amacıyla bilgilendirme seansları düzenlemek, hipnoz, telkin, davranışsal terapi ile çocukluk dönemini ve ebeveynleri ile olan ilişkilerini içeren psikanalitik psikoterapiler kullanmaktır.

Cinsel problemler ilişkiler için önemli bir belirleyicidir. Bu nedenle rahatsızlık konusunda tedbirli davranmak ve terapi almak, ilişkilerin ve evliliklerin devam edebilmesinde öneme sahiptir. Ve asıl önemli olan nokta bu rahatsızlığın utanılacak bir tarafı olmadığını bilmektir. Bireylerin partnerleri ile korkularını ve nasıl hissettiği ile ilgili düşüncelerini konuşabiliyor olması, süreçte daha rahat hissetmeyi sağlayabilecek en önemli adımdır.

Çiğdem Doğru | Klinik Psikolog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir