Narsisizm kökenini Yunan mitolojisindeki Narkissos efsanesinden alır. Efsaneye göre güzel peri kızı Ekho bir gün yakışıklı avcı Narkissos’a âşık olur. Narkissos bu aşka karşılık vermez. Ekho bu durum karşısında günden güne eriyerek ölür. Olimpos dağında yaşayan tanrılar bu duruma çok kızar ve Narkissos’u cezalandırmaya karar verirler. Bir gün Narkissos çok susamış halde nehir kenarına gelir. Su içmek için eğildiğinde kendi yansımasını görür. Kendi yansımasını gördüğü gibi kendine hayran kalır. Narkissos kendi güzelliğine aşık olmuştur. Orada ne su içebilir ne de yemek yiyebilir. Ekho gibi günden güne erir. Kendini seyrederken ölür ve vücudu nergis çiçeklerine dönüşür.

Narsisizm Anlamı

Narsisizm terimini daha yakından incelemeye başladığımızda kişinin kendi imgesine yönelik sevgisini ifade ettiğini söyleyebiliriz. Libidinal dürtü enerjisinin neye yatırıldığına göre benlik libidosu ve nesne libidosu olarak ikiye ayrılır. Libidonun kişinin kendisine yatırılmasına narsisizm denir. Narsisistik libidonun dışardan nesneye yatırılmasına ise nesne libidosu denir.

Narsisizm tüm insanların yaşadığı doğal bir süreçtir. İnsan doğduğunda bakıma muhtaçtır. Çocuk tüm doyumları kendi bedeni üzerinden karşılar. Sadece bundan ibadet olduğu algılayışı birincil narsisizmdir. Freud ilk nesnesiz narsisistik aşama ile nesne ilişkileri arasında zıtlık olduğunu söyler. Kişi önce kendisini sevmektedir ancak yaşam için başkalarının varlığı kaçınılmazdır. Kendisine yatırdığı libidonun bir parçasını başkasına yatırır. Birincil narsisizm nesnesiz, çocuğun tüm libidoyu kendine yatırdığı süreçtir. İkincil narsisizmde o ana kadar nesneye yatırılmış olan libido, nesneden çekilip tekrar benliğe yatırılır. Yani birincil konuma geri gelir. Şizofrenide ikincil narsisitik süreçte libido tamamen nesneden çekilir ve kişinin kendisine döner. Nesneden yatırımın çekilmesi birincil narsisistik gerilemeye yani şizofrenik gerilemeye yol açacak boyuttadır. Bazen kişi nesneden yatırımı çekip kendine yöneltebilir. Ama bu durum mutlak değildir. Bir dengeyi ifade eder.

Öykü Kaloğlu | Psikolog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir