Ertelemek bazı durumlarda işlevsel olabilirken, alışkanlık haline geldiğinde problemlere yol açabiliyor. Yapman gereken işi yapmaya niyet ettiğinde o iş harici bir sürü şey yapıp, yapman gerekene odaklanmak için zaman veya enerjin kalmıyorsa ve bu durum sürekli tekrarlanıyorsa, bu davranışın alışkanlığa dönüşmüş anlamına geliyor olabilir. Bu sürecin sonunda da yapılması gereken işler son dakikaya kalabiliyor veya tamamlanmayabiliyor.

Erteleme Nedenleri

Ertelemenin nedeni duruma, olaya ve göreve göre değişebilir. Bazen o anın o işi yapmak için uygun olmadığını, kendini hazır hissedeceğin daha uygun bir zamanda gerekeni yapacağını düşünüp erteliyor olabilirsin. Aslında, şimdi ile sonra arasındaki tek fark arada geçecek olan zamandır. İşlerini planlayarak doğru zamanı oluşturabilirsin.

Araştırmalara göre ertelemek istemenin yani bu duruma olan yatkınlığın nedeni bireylerin davranışları sonucu kısa vadede tatmin olmak istemesi. Bir işi yerine getirmek, sonrasında rahatlamak ve sonuçlarını keşfetmek daha uzun bir süreç gerektiriyorken anlık olarak yapılması gerekeni ertelemek daha rahatlatıcı hissettiriyor.

O işi yapmakta değil de başlamakta zorlanıyor olabilirsin. Aslında yapılacak iş seni belki de zorlamayacak olsa bile yukarıda sayılan sebeplerden dolayı erteliyor olabilirsin.

Erteleme Problemi için Öneriler

  • Zor Olandan Başla: İşe meşakkatli olandan başlarsan ilk önce onu bitirmiş olmanın motivasyonuyla diğerlerini de daha kolay ve hızlı halledebilirsin. Bu sayede aklında sürekli yanıp sönen bir lamba gibi kendini hatırlatan ve seni meşgul eden bu görevi yerine getirmiş olacaksın.
  • Parçalara Ayır: Eğer büyük ve uzun süren bir şey yapman gerekiyorsa, 2-3 parçaya bölüp bunların zaman dilimlerini planlayıp bu şekilde işleri tamamlamaya çalışmak, birden fazla yük binmesine engel olur.
  • Önceliklendir: Yapılacaklar listeni işlerin aciliyetine ve önemine göre sırala. Bir yandan önemsiz olanları elemekte fayda var. Kabarık bir liste erteleme davranışını arttırabilir.

Merve Nur İşçi | Klinik Psikolog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir