Künye
Yazar: Canan Tan
Sayfa Sayısı: 416
Basım yılı: 2005
Tür: Dram ve Macera
Ana Karakterler: Eylül, Dünya
Canan Tan’ın kaleme aldığı ‘Eroinle Dans‘ta uyuşturucu madde bağımlılığını ele alınır. Roman üç bölümden oluşmaktadır. Ana karakter Eylül’ün uyuşturucu dünyasını tanıması, uyuşturucu batağına saplanması ve ailesinin yardımıyla bu bataktan kurtulması.
Hikaye
Eylül evin tek ve sevgi dolu büyütülmüş bir genç kızıdır. Ailesi ile birlikte İzmir’de yaşamaktadır. Boğaziçi Üniversitesi psikoloji bölümünü kazandıktan sonra İstanbul’a taşınır ve okulunun yurduna yerleşir. Yurda yerleştiğinde Dünya ile tanışır. Kısa sürede iyi dost olurlar ve günlerinin çoğunu birlikte geçirirler.
Dünya, annesi ve babası boşanmış ve istenmeyen bir kız çocuğudur. Çok küçük yaşlarda babaannesine yerleşmiştir. Belli bir zaman sonra annesi ve babası başka birileriyle evlenmiştir. Bundan sonraki süreçte Dünya ailesiyle daha sık görüşmeye başlamış, aile ilişkileri düzelmiş derken babasının eşi onu evinde istememiş bundan dolayı annesinin evine yerleşmiştir. Öte yandan annesiyle bir ilişki kurmaya çalışırken üvey babası tarafından cinsel tacize maruz kalır. Bu olaylara dayanamayan Dünya intihar girişiminde bulunur ve hastaneye kaldırılır. Kaldırıldığı hastanede kendi gibi ailevi sorunları olan Emre ile tanışır ve nişanlanırlar. Bütün bu olanlardan sonra bunalımlı zamanlarını atlatabilmek amacıyla uyuşturucu maddelere sığınır. Bu süre zarfında Eylül, Dünya’yı bu bataklıktan kurtarmaya çalışır. Yaptığının yanlış olduğunu düşünür ve onu korumak adına onun arkadaş ortamına dahil olur.
Bu dahil olduğu ortamda Dünya gibi ailevi nedenlerden dolayı uyuşturucu kullanan Emre ile karşılaşır. Eylül ise belli bir zaman sonra gittiği ortamlara uyum sağlayabilmek ve merakına yenik düştüğü için uyuşturucu kullanmaya başlamıştır. Emre’nin Dünya’yı terk etmesinden sonra girdiği bunalım sonucunda yüksek dozda eroin kullanarak intihar eder ve ölür. Eylül yaşanan bunca olaydan sonra dayanamayıp intihara kalkışsa da ailesinin durumundan şüphelenmesiyle kurtarılır. Eylül ise ailesinin ve arkadaşlarının desteğiyle tüm zorlukları aşarak hayata sımsıkı bağlanır.
Analiz
Roman boyunca madde bağımlılığının olası etkileri ve çocukluktan yetişkinliğe kadar aile ilişkilerinin önemi işlenmiştir. Ayrıca roman, madde kullanımına neden olan aile ilişkilerinden ziyade, arkadaş çevresinin de büyük bir etken olduğunu gözlemlememize yardımcı olmuştur. Hikayede bahsedildiği gibi Dünya’nın yaşadığı aile ilişkilerindeki tartışma, çatışma, aile krizleri ve stresli zamanları onu daha çok madde kullanımına itmiştir.
Araştırmalara göre madde kullanımına aile içinde kopukluk, ilgi ve sevgi eksikliği gibi faktörler yol açabilmektedir. Dünya’nın yaşamında bunu görmekteyiz ve bu süreçte alamadığı destek (belki bir arkadaş) onu kötü bir sonla karşı karşıya bırakmıştır.
Bir diğer karakter Eylül ise ideal aile özelliklerine sahip biri. Madde kullanımın ortak noktalarından biri olan merak ve en yakın arkadaşın kullanıyor olması gibi risk faktörleri bulunur. Eylül, arkadaşlık bağlarından dolayı madde kullanımına saplansa da ailesinin sevgisi ve desteği ile kurtulur. Böylelikle Eylül, kendisiyle ilgilenen ailesini daha fazla üzmek istemez ve ailesinin desteğiyle yeniden hayata döner. Romanda iki farklı aile profili göz önüne alınmıştır.
Canan tanın eroyinle dans adlı Bu kitabını lise öğrencisi kızım için almıştım. Öneriyor musunuz? Yoksa erken mi daha ileriki bir yaşta mı tercih etmeliydik?