Kıskançlık romantik ilişkilerde oldukça normaldir. Ancak kontrol edilemez ve sağlıksız hale geldiğinde sorunlu hale gelir. Kıskançlık sadece bir endişe değil, aynı zamanda Othello Sendromu‘na yol açabilecek kadar gerçek bir problemdir. Bu sendrom adını Shakespeare’in “Othello Trajedisi: Venedik’in Mağribi” tiyatro oyununa borçludur. William Shakespeare’in Othello trajedisinde başrol oyuncusu aşırı ve irrasyonel bir kıskançlık sonucunda sevgilisi Desdemona’nın ölümüne yol sebep olur. Tıpkı Othello gibi bu sorunu yaşayan kişiler de kıskanç, takıntılı, şüpheci ve etrafındakilere karşı güvensizlik hissi mevcuttur ve bunu destekleyen herhangi bir gerçeklik yoktur. Sadece şüphe vardır. Genellikle tekrarlayan aldatma suçlamaları, delil aramaları, partneri tekrar tekrar sorgulama, partnerinin sadakatinin test edilmesi ve bazen taciz ile ayırt edilebilir. Othello sendromu yasayan kişi, hep partnerinin kendisini aldattığını, sadık olmadığını düşünür. Bu aldatılma tehdidine karşı önlemler almaya çalışır. Partnerini takip eder, evden dışarı çıkmamasını ister, giydiklerine ve arkadaşlarına karışır. Othello sendromu ayrıca sanrılı kıskançlık, erotik kıskançlık sendromu, morbid kıskançlık, Othello psikozu veya cinsel kıskançlık olarak da bilinir. Psikologlar bu sendromu ayrıca “patolojik kıskançlık” olarak adlandırmaktadır.

Othello Sendromu Nedenleri?

Bugüne kadar bu sendromun nedenini ayrıntılı olarak açıklayan hiçbir detaylı çalışma yoktur. Ancak, durumu etkileyen faktörler vardır. Bunlardan bazıları şizofreni, alkolizm ve diğer bağımlılıklardır. Othello sendromuyla ilgili Alzheimer hastalığı veya Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklar ile bağlantılı olarak yapılan çalışmalar vardır. Bazı uzmanlar, sendrom ile beyin hasarı arasında bir bağlantı olduğuna inanıyor. Bu da demektir ki sadece ruhsal değil fiziksel nedenler de göz önünde bulundurulmalıdır.

Kendine güven ile ilişkili duygusal bir bileşen olduğu unutulmamalıdır. Sendromun nedenleri tam olarak belirlenmeden önce araştırmacıların daha çok çalışma yapmasını beklememiz en doğrusu olacaktır.

Othello Sendromu (Patolojik Kıskançlık) Nasıl Yenilir?

Patolojik kıskançlığın tedavisi profesyonel yardımlarla mümkündür. Kişinin kıskançlığını kontrol etmesi kişisel huzuru bulmasını sağlar. Kadın cinayetlerinin bir kısmının nedeni Othello sendromudur. Bu sorunu yaşayan kişiye göre kadın boşanmak isterse bunun nedeni geçimsizlik veya sevginin bitmesi olamaz, mutlaka aldatmadır.

Neyse ki ilişki içindeki barışı yeniden sağlamak da mümkündür. Bunu başarmak için hastayı iyice değerlendirmek ve sorunun kaynağını bulmak önemlidir. Hastalığının ciddiyetini ve bunun yaşamı için sonuçlarını belirlemek de büyük önem taşımaktadır.

Othello sendromu için en başarılı ve en çok kullanılan terapi şekli bilişsel davranışçı terapidir. Ancak ekstrem durumlarda dürtüleri kontrol etmek amacıyla antipsikotikler de önerilmektedir. Aile ve ilişki terapisi de yaygın bir sağaltım şeklidir. Bunun nedeni kıskançlığın bazen kişinin tüm yaşam öyküsüyle ilgili olmasıdır. Sonuç olarak bu sendrom çok ciddi sonuçlara yol açabilecek bir rahatsızlık olabilir.

Gülşah Özen | Klinik Psikolog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir