Psikanalizin kurucusu olarak bilinen Freud, 6 Mayıs 1856’da şu an Çek Cumhuriyeti’ne bağlı olan Moravia’da dünyaya geldi. Babası Jacob Freud’un ikinci evliliğiydi. Kendisinden büyük iki üvey abisi vardı ve abileri Freud’un annesi ile aynı yaşlardaydı.

Viyana Yılları

Babası Jacob Freud, küçük bir esnaf olarak çalışmaktaydı. Freud 4 yaşındayken ekonomik krizden ötürü ailesi ile birlikte Viyana’ya yerleşti. Yabancı dillere oldukça ilgi duyan Freud, lise eğitiminde Latince, Fransızca ve İngilizce dillerini öğrendi. İlerleyen dönemlerde ise İbranice, İspanyolca ve İtalyanca öğrendi. Bilime karşı büyük ilgi duyan Freud, 1873 senesinde tıp fakültesine kayıt oldu ve nöroloji alanında uzmanlaşmak istedi. Dr. Theodor Meynert önderliğinde bir psikyatri kliniğinde asistan olarak görev alarak meslek hayatına başladı.

Kariyeri

1886 senesinde kendi kliniğini açarak meslek hayatında ilerlemeye devam etti. 1887 senesinde Martha Bernays ile evlendi ve bu evlilikten 6 çocuk dünyaya geldi. Histeri üzerine çalışmalar sürdüren Freud, hipnoz tekniğini histeri hastalarında kullanmaya başlayarak geliştirdi. Elizabeth von R. isimli hastasının Freud’a, danışana çok fazla karıştığını ve serbest çağrışım yöntemi ile daha rahat edebileceğini söylemesi ve bu baskıyı sürdürmesi ile birlikte Freud hipnoz tekniğini bıraktı. Yaptığı çalışmalardan sonra Freud, nevrozların cinsel kökenleri olduğunu ortaya attı ve mesleki alanda büyük tepki gördü. İlerleyen yıllarda Freud insan cinselliği ve rüyalar üzerinde daha fazla araştırmalar ve çalışmalar gerçekleştirdi. Yaptığı çalışmalar meslektaşları tarafından oldukça tartışma yarattı.

Son Yılları

1896 senesinde Freud, babasını kaybetmesiyle birlikte kendini çözümlemeye başlayarak tartışma yaratacak çok fazla esere imza attı. 1902 senesinde Viyana Üniversitesinde profesörlüğünü aldı ve Psikanaliz Topluluğu’nu kurdu. 1923 senesinde Freud’a damak ve üstçene kanseri tanısı kondu. 1938 senesinde Naziler’in Viyana’yı işgal etmesiyle Freud ailesi ile birlikte Londra’ya yerleşti ve hayatına burada devam etti. Kanseri atlatmak adına birçok operasyon geçirmiş olsa da 1939 senesinde damak kanseri sebebiyle hayatını kaybetti.

Freud, iş hayatın ile özel hayatını karıştırmak istemediği için ardında hiçbir özel belgeyi, anı defterini ve mektuplarını bırakmamak için ölmeden önce hepsini yakmıştır.

Gaye Yüksekdağ | Psikolog

Referanslar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir