Değerli okurlar. Son zamanlarda değişen toplumsal yaşam biçimi ve sıralayabileceğim diğer birçok nedenden dolayı artık insanların Türkiye’de psikolog kavramını bir tabu olmaktan çıkarıp yardım alınabilir uzman kategorisine sokmaya başladığını görüyorum. Bizler için sevindirici olan bu tutumun getirdiği birtakım sorunlara da değinmek istiyorum. Bu sorunlar sahte psikologlar, psikolog rolüne bürünmüş kişisel gelişimciler, enerji boşaltıcılar gibi bu alanda yetkisiz faaliyet gösterenleri sıralayabilirim.

Türkiye’de psikologlarla ilgili temel bir yasa bulunmamaktadır. Meslek tanımları ve çalışma biçimleri de yasa ile belirlenmediği için kendisine “danışman” ünvanı veren sahte psikologlarla ve kişisel gelişim adı altında “danışmanlık” hizmeti verdiğini iddia eden kişilerle sıkça karşılaşıyoruz. Hatta bu kişiler pişkin bir şekilde televizyon kanallarında görünmekte ve sosyal medyada hatırı sayılır takipçi sayısına ulaşmaktadır. Şüphesiz bu kişilerin istismara açık kişilere yönelik pazarlama faaliyetleri yürüttüğünü de biliyoruz. Ancak mesleğini “iyi psikolog” olarak yapma gayreti içinde olan ve yaptığı dokunuşlarla danışanlarının hayatını değiştiren uzmanlar da hiç az değil!

Psikoloğa gitmeye karar verdiyseniz, bu karar aşamasından sonraki ikinci aşama hangi psikoloğa gideceğinizi araştırmak ve bir bütçe planlaması yapmaktır. Bu araştırmalara başlamadan önce hangi psikoloğun size iyi geleceğini düşünebilirsiniz. Bu yazıda “iyi psikolog” bulmanız için bazı ipuçları vereceğim.

Psikolog Kimdir?

Psikolog ünvanı 4 yıllık psikoloji lisans bölümünden mezun olan kişilere verilir. Klinik psikolog veya uzman psikolog ünvanı ise psikoloji eğitimi sonrası klinik psikoloji alt alanlarında yüksek lisans yapmış kişilere verilir. Alan dışından ise yani psikoloji lisans programı okumayıp diğer branşlarda lisans eğitimini tamamlayanların “uzman psikolog” veya “klinik psikolog” ünvanı alabilmesi için psikoloji yüksek lisansı sonrası doktora eğitimini de tamamlamış olmaları gerekir.

Psikologların psikoterapi becerilerini geliştirmeleri ve yeterlilik düzeylerini üst seviyelere taşıması için bir öğretim üyesi (önerilen) gözetiminde süpervizyon almış olması da tercih edilir.

Psikolog Tavsiye

Kısaca “psikolojik danışmanlık” hizmeti almayı planladığınız kişilerin yasal ve etik çerçevedeki bazı özelliklerine değindim. Size “iyi” gelebilecek psikoloğu bulmak için yapmanız gereken diğer şey o psikolog hakkında gerçek kişiler tarafından veya o uzmandan terapi almış kişilerin yazdığı tavsiye yazılarıdır. Bu tavsiye yazılarını internette kolayca bulabilirsiniz. Tavsiyelerin uzmandan bağımsız bir mecrada ve gerçek kişiler tarafından yazılmış olmasına dikkat etmelisiniz.

Referans

Bir arkadaşınız veya yakınınız psikoloğa gitmiş ve memnun kalmışsa, o psikoloğu size de tavsiye edebilir. Ancak bu aynı uzmanın size iyi geleceği anlamına gelmez. Yine de hangi psikoloğa gideceğinize karar verememişseniz yakınınızın bu önerisini dikkate alabilirsiniz.

İyi Psikolog Kimdir?

“İyi psikolog” bulman için karar vermene yardımcı olabilecek bazı ipuçlarını paylaşmaya çalıştım. Bundan sonra iç güdülerine güvenebilir, kendin için en iyi psikoloğun hangisi olduğuna sen karar verebilirsin. Ancak unutma! Dikkat etmen gereken en önemli nokta gitmeyi planladığın psikoloğun veya uzmanın eğitim gördüğü alan ile bu alanda kendisini geliştirmek için yaptığı yatırımlarıdır.

Orhan Dünya | Psikolog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir