İlişkilerde çatışma yönetimi ilişkinin düzeni ve dengesi adına önemlidir. İki taraf arasında farklı düşünceler, değerler veya istekler nedeniyle çatışmalar ortaya çıkabilir. İşte çatışma yönetiminde dikkate alınması gereken bazı adımlar:

İletişim

Aktif dinleyici olmak önemlidir. Karşıdaki kişinin dinlendiğini ve anlaşıldığını hissetmesi önemli bir faktördür. Sorunları doğrudan ve açık bir şekilde ifade etmek de önemlidir. Karşılıklı iletişim kurarak duygu, düşünce ve ihtiyaçlarınızı ifade edebilirsiniz.

Empati

Kendinizi karşı tarafın yerine koymak onun bakış açısından başka ihtimallerden de değerlendirmeye almak yapıcı olabilir.

Ortak Çözüm Arayışı

Çatışmanın çözümü için ortak bir çözüm bulmaya çalışın. İki taraf da şeffaf şekilde ihtiyaçlarını ve beklentilerini söyler. Bu şekilde ortak bir noktada çözüm arayışı başlar.

Esneklik

Esneklik göstermek ilişkide uzlaşmak adına etkili bir adımdır. Katı kuralların olduğu iki ayrı düşünce ortak noktada buluşamayabilir. İki tarafın bazı noktalarda esneklik göstermesi iyi olabilir.

Sınırlarınızı Koruyun

Kendi sınırlarınızı belirlemek ve karşı tarafa da aynı çerçevede yaklaşmak çatışmayı olumlu yönetmede önemlidir. Ses tonunuzu ayarlamak gibi.

Selin Su Hazar

Kaynakça

  • Smith, J. D., & Johnson, K. L. (2017). Disentangling the Relationship Between Gender and Work-Family Conflict: An Integration of Theoretical Perspectives Using Meta-Analytic Methods. Journal of Gender and Work.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir