Salgın Hastalık (Pandemi) Nedir?

Pandemi; dünya üzerinde çok geniş bir alanda yayılan salgın hastalıklardır.

Koronavirüs (Covid – 19) Nedir?

Korona virüsler soğuk algınlığı, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS), Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi geniş bir ölçüde salgına neden olabilecek, akut bulaşıcılığı değişken ve insanda yüksek ateş, bitkinlik ve solunum yetmezliği gibi belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanabilecek durumlara yol açabilen bir virüs grubudur.

Kaygı (Anksiyete) Nedir?

Kişinin tehdit edici bir duruma verdiği ruhsal ve bedensel tepkiye kaygı denir. Tepki verilmesi gereken durumlarda (örneğin, kişi kendisini tehdit edecek bir durum ile karşılaştığında, kişinin grup önünde konuşma yapması gerektiğinde vb.) her insan kaygıyı deneyimleyebilir. Hayatınız sürekli kaygı yüzünden engelleniyor ve etkileniyorsa bu bir bozukluk olarak değerlendirilebilir.

Salgın Hastalık Kaygısı

Başımıza ilk kez gelen, belirsiz, salgın bir hastalığa karşı korku ve kaygı ile tepki vermek olağandır. Korkuyu ve kaygıyı tehlikelerden korunmak için bir uyarı sistemi gibi düşünebiliriz. Kaygıyı kontrol edememek, her şeyi tehlike gibi algılamamıza neden olabilir. Her ateş, öksürük ve hapşırık gibi semptomları virüsle bağdaştırmamız normal durumları felaket gibi algılamamıza sebep olabilir.

Ayrıca, başta depresyon olmak üzere çeşitli psikolojik sorunlar uzun süren karantinada yalnızlık ve dışlanmışlık sebebi ile tetiklenebilir.

Güvenilir Bilgi ile Kontrol Duygunuzu Güçlendirin

Aşırı kaygı ile baş etmek için belirsizliği azaltmak ve kontrol duygusunu güçlendirmek önemlidir. Çevremizde olanları doğru anlarsak belirsizlik azalır, bilgi bizi harekete geçirir ve daha çok kontrolün bizde olduğunu hissedebiliriz. Bilginin güvenilir kaynaklardan alınması kontrolü güçlendirme etkisini arttırır. Bilgimizin yeterli olmadığı konularda sağlam kaynaklara güvenmek ve kontrol edebileceğimiz alanlarda etkin olmak önemlidir. Doğru ve etkili bilgilendirilme, önlemlerin alınması ve kurallara uyulması kaygıyı yatıştırır.

Alınabilecek Fiziksel Önlemler

Hasta olan ya da hasta olduğunu düşündüğünüz kişilerle yakın temastan ve göz-burun-ağız bölgelerine dokunmaktan kaçınmak, gerekmedikçe dışarı çıkmamak, öksürdüğünüz ve hapşırdığınız zaman ağzınızı mendil ile yoksa dirseğinizin içi ile kapatmak, kirli olduğunu düşündüğünüz obje ve yüzeyleri temizlemek, ellerinizi en az yirmi saniye boyunca su ve sabunla iyice köpürterek yıkamak (yemekten önce, banyoya gittikten, öksürdükten/hapşırdıktan sonra) gibi önlemler alınabilir.

Gün İçinde Neye Odaklanacağınızı Belirleyin

Güne başlarken kendinize bugün neye odaklanacağınızı sorun. Günlük hayatımızı etkileyecek seviyede salgın hakkında devamlı haberleri takip etmek ve konuşmak kaygı, korku ve stresi kontrol etmek için etkili bir yöntem değildir aksine zarar verme olasılığı vardır.

Hareket Edin

Kaygılı hissettiğiniz zaman, üç dakikalık fiziksel hareketler yapabilirsiniz. Merdiven inip çıkmak, omuzlarınızla hafifçe daireler çizmek, yürümek ve bunun gibi hafif egzersizler vücudun rahatlamasına yardımcı olabilir. Hareket ederken fiziksel duyumlara ve fiziksel duyumların vücudunuzda yarattığı etkiye odaklanın.

Gereken önlemleri alın ve enerjinizi ve dikkatinizi sevdiğiniz şeylere vermenin zorluklarla baş etmek için güçlü bir yöntem olduğunu unutmayın.

Derin Su Demir | Psikolog

Kaynaklar

  • Göktürk, K., 21.03.2020. “Korona Virüsü Nedir?”, 04.04.2020.
  • Medipol Sağlık Grubu, “Pandemi Nedir? Corona Virüsü Neden Pandemi İlan Edildi?”, 04.04.2020.
  • Aksoy, A., “Anksiyete (kaygı) ne demek?”, 04.04.2020.
  • Sümer, N., 24.03.2020. “Öğretim Üyemiz Nebi Sümer’den Covid-19’un Etkileri”, 04.04.2020.
  • Gillihan, S. J., 08.2020. “Think, Act, Be Anxious About Coronavirus? These Practices Can Help”, 04.04.2020.
  • Clark, D. A., 03.2020. “Media, Fear and the Coronavirus Outbreak”, 04.04.2020.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir