Onaylanma, doğum anından itibaren kişiye var oluşunu hissetmesini sağlar ve kabul gördüğünü hissettirir. Yeni doğmuş bir bebek annesi tarafından sevilir ve kabul edilir. Bebek kabul edildikçe kendisini tanır ve birey olarak varoluşunu da kabul eder. Yetişkin olduğundaysa hayatına güven ihtiyacı karşılanmış bir birey olarak devam eder. Bakım vereni tarafından onaylandığı için başkalarının onayına muhtaç olmadan yaşayabilir.

Peki, henüz bir bebekken güven duygusu tatmin olmamış bir bireyin yetişkinliğindeki duyguları nasıl olur? Elbette bunun birçok cevabı var ancak burada bunu sosyal medyadaki etkileriyle ve sosyal onaylanma ihtiyacı ile açıklamaya çalışacağım.

Sosyal Medya ve Onaylanma

Günümüzde sosyal medya en az gerçek hayattaki kadar etkiler gösterebiliyor. Yapılan araştırmalara göre sosyal medya hesaplarında alınan beğeniler, beynin ödüllendirme merkezini tetikliyor ve adeta çok para kazanmış veya büyük bir başarıya imza atmış gibi, mutlu hissettirebiliyor. Buna ek olarak çok beğeni alan insanın benliği onay alırken, hiç beğeni almayan insanlar ise gününü sinirli geçirebiliyor.

Ego hayatta kalmayı sağlayan bir mekanizmadır ve başkaları tarafından beğenilmek egoyu besleyen normal bir durumdur. Ancak başkasının beğenisine ve övgüsüne muhtaç olmak ile bundan keyif duymak farklıdır. Birey başkasının beğenisine muhtaç olduğunda kendi değerini ve biricikliğini onun fikirlerine sunmuş oluyor. Böyle bir durumda duygularını bir başkasının yönetiminde yaşamış oluyor.

Bu durumda birey, kendi değerini başkalarının düşüncelerine sunmamayı seçebilir. Sosyal medyadaki olumlu ve olumsuz geri bildirimlerin, fikir sahiplerinin kendi deneyimleri sonucu oluştuğunu hatırlamak gerekir. Kişi kendine “beğeni almam veya yorumlar gerçek hayatımda neleri değiştirecek?” sorusunu sorabilir.

Sosyal Medyada Onaylanma İhtiyacı

Günümüz sosyal hayatının önemli bir kısmı artık sosyal medyaya taşınmış durumda. Hesap sahipleri sosyal medyada aktif olabildiği kadar sosyal olduklarını düşünmektedir. Oysa ki bireylerin aktifliğini sağlayan şey günlük hayatlarında yaptıkları etkinlikler ve bunlardan aldıkları keyiftir.

Naime Demirhan | Psikolojik Danışman

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir