Akıllı cihaz kullanımına günümüz koşullarına bakarak 2-3 yaşından sonra başlanması ve bu kullanmaların günlük 30 dakika ile 1 saati geçmemesini öneriyorum. Bilimsel olarak çocukların beyin gelişimi 12-13 yaşlarına kadar oldukça hızlıdır. Bu dönemde akıllı cihazları bilinçli ve kısıtlı kullanmaları onların bu gelişimini olumlu yönde etkileyebilir.

İşlevli Kullanın

Akıllı cihaz demek sadece YouTube videosu izlemek demek değildir. Çocuklara bu cihazların diğer işlevlerini de öğretin. Örneğin arama yapma, mesaj gönderme, bilgi öğrenme v.b.

Akıllı cihazların yemek yeme, uykuya dalma veya beklerken oyalama nesnesi olarak sıklıkla kullanılmamasını, bir akşam örneğin yemek yerken çocuğunuzun tablet kullanmasına izin veriyorsanız diğer akşam tablet yerine yemeği nasıl hazırladığınızı, o gün işte çalışırken yaşadıklarınızı veya günün nasıl geçtiğini konuşabilirsiniz.

Akıllı Cihaz Ödül Olamaz

Akıllı cihaz kullanımını pazarlık konusu yapmamanızı öneririm. Aksi halde çocuk yaptığı şeyden sonra akıllı cihazı kullanmayı bir ödül olarak algılar ve şartlanır. Örneğin ders çalışma sonrası akıllı cihaz kullandırma sözü veya yemek yerse verilmesi söylenen tablet çocuklara bu cihazları çekici hale getirir ve bu cihazları kullanma eğilimine girerler.

Akıllı cihazları sık sık çocuklarınızla birlikte kullanmanızı öneririm. İzlenen videoya birlikte bakmanız, herhangi bir konuyu birlikte araştırmanız ve izledikleriniz hakkında konuşup tartışmanız aynı zamanda onun sizinle yaptığı sosyal bir aktivite olacak.

Rahatlamak İçin Kullanmayın

Günümüz toplumsal yaşamında akıllı telefon ve tablet kullanımının oldukça yaygın olduğunu söyleyebilirim. Fakat çocuklar veya yetişkinler için akıllı cihaz, zorlanma sonrası sığınılacak bir eğlence aracı veya sorun çıktığında o sorunu örtecek bir kandırma aracı olamaz.

Son olarak sıklıkla kullandığım bir söylemi akıllı cihaz kullanımı için de genelleyebilirim. Yemek yerken sadece yemek yiyin, kitap okurken sadece kitap okuyun ve akıllı cihaz kullanırken sadece akıllı cihaz kullanın.

Orhan Dünya | Psikolog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir