Bu eğilim, insanların yaşadıkları olaylar sonrasındaki sonuçlar için kişisel sorumluluk almasını engelleyen kendi kendini sabote eden bir eylem olarak tanımlanır. Aslında bu davranış, kişinin kendine duyduğu saygıyı tehdit eden bir durumda benlik saygısını korumak amacıyla davranışa engel oluşturduğu süreci ifade eder. Yani, kişi engeller yaratır, böylece olası başarısızlıklar kendi sorumluluğunda değil de dışarıdaki etkenlere yüklenebilir.

Özellikle de bu durumun öğrencilik hayatında meydana geldiğini çok sık görürüz. Örneğin, önemli bir sınavdan önceki gece sınava çalışmak yerine arkadaşlarıyla vakit geçiren bir kişi sınavdan başarısız olma durumunda arkadaşlarını suçlayabilir. Başarılı olursa da arkadaşlarıyla vakit geçirmesine rağmen başarılı olduğunu düşünür ve kendiyle gurur duyar. Böylece her iki durumda da kendini kötü hissetmeyecektir.

Nasıl Engellenebilir?

İlk olarak çabalarınızı arttırmalı, sürekli duruma bahaneler üretmeyi bırakmalı veya dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak durmayı hedeflemelisiniz. Bu durum için belki bir akıl hocası sizlere yardımcı olabilir. Bahaneler yerine hedefler oluşturmak amaçlanmalıdır. Böylelikle, kendinizi daha motive hissedecek ve kendini sabote etme fikrinden uzaklaşacaksınız.

Çağla Sarıga | Psikolog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir