Hayatta olumlu veya olumsuz birçok olayla karşılaşılır. Psikolojik sağlamlık, bu olaylar karşısında daha sağlam adımlar atabilmek, zorlukların üstesinden gelebilmek ve kendi kendine destek olabilmek adına önemli bir kavramdır. Her bireyin kendine has bir dünya algılayışı olduğu gibi psikolojik sağlamlık da kişiden kişiye göre değişir. Bazen görece küçük şeyler yaşayan bir insanın yaşadığı olaydan çok etkilenmesi ya da çok daha büyük olumsuzluklar yaşayan kişilerin de bu durum karşısında kendilerini daha çabuk toparlayıp hayatlarına devam edebilmeleri tam da bu yüzdendir.

Bu durum hayatın birçok alanında gözlemlenebilir. İş yerinde yaşanan günlük bir problemden travmaya kadar, her türlü olayda psikolojik sağlamlığı yüksek olan kişiler düşük olanlara göre olayların üstesinden daha kolay gelip, hayatlarına daha kolay devam edebilirler. Psikolojik sağlamlık düzeyinde doğuştan gelen yatkınlıklarda, aile ve sosyal çevrenin etkisi olmasıyla beraber bu düzeyi arttırmak ve geliştirmek için bazı yöntemler kullanılabilir.

Psikolojik Sağlamlık Nasıl Gelişir?

Kendini Tanı

Ben kimim, neye ne tepki veririm, kaynaklarım neler vb. soruların cevabını bilmek aslında bu işin büyük bir kısmını oluşturuyor. Bu şekilde aşağı yukarı kendi durumunun farkına varabilirsin.

Hayatına Anlam Kat

Bu bir inanç da olabilir, insanlarla daha gerçekçi ve samimi ilişkiler kurup sevdiklerinle daha çok sosyalleşme yoluyla da olabilir. Kendine bazı hedefler koymak ve yapmayı sevdiğin şeylere odaklanmak olabilir. Kitap okumak, film izlemek.. kısacası her şey olabilir. Hayatını daha anlamlı kılan ne varsa bunlara yoğunlaşmak psikolojik sağlamlığını olumlu yönde etkileyecektir.

Kendini Kabul Et

İyisiyle kötüsüyle, kendini kabul etmek kendine olan güvenini ve psikolojik sağlamlığını arttırabilecek faktörlerden biri. Sürekli kendini düzeltmeye çalışmak ve olumsuz yönlerine odaklanmak haliyle hayatını olumsuz etkileyecektir. Bu noktada ihtiyaç duyduğunda profesyonel destek almak daha sağlam adımlarla ilerlemeni ve farklı bakış açıları geliştirmeni sağlayacaktır.

Hayata Pozitif Bak

Pozitif bakış açısı dünyaya bakışını olumlu yönde değiştirir. Olumluya odaklanırsan hayatın daha çok olumlu yönlerini görmeye başlarsın ve bu durum uzun vadede tersi duruma göre psikolojik sağlamlık için önemlidir. Pozitif bakış açısı da geliştirilebilen bir durumdur. Bunun için çalışabilir, belli pratikler yapabilirsin.

Düzen ve Denge

Hayatın her alanında düzen ve denge akışı önemlidir. Bu açıdan uyku düzenini oturtman, dengeli beslenme ve düzenli egzersiz sayesinde olumsuz etkilere karşı kendini koruyabilirsin.

Merve Nur İşçi | Klinik Psikolog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir