Gerçek bir ölüm ya da ölüm tehdidi, ağır bir yaralanma ya da başkalarının fizik bütünlüğünü tehdit eden bir olay gibi bireyin yaşamını tehdit eden bir olayın yaşantılanmasının ardından başlayan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Birey travmatik olay anında aşırı korku, dehşete düşme ve çaresizlik yaşamıştır. Travmatik olayın akabinde birey; olayı elinde olmadan tekrar tekrar anımsar, travmatik olay sanki yeniden oluyormuş gibi davranır ya da hisseder ve olay sık sık rüyada tekrarlanabilir.

Travmatik olaya dair anılar kısa kısa görüntüler halinde zihnine tekrar tekrar gelir (flashback). Travmatik olayın bir yönünü çağrıştıran ya da andıran iç ya da dış olaylarla karşılaşma ile ilgili yoğun psikolojik sıkıntı duyulur. Travmatik olayla ilgili duygu, düşünce ya da konuşmalardan kaçınma, travmanın bir yönünü hatırlayamama, duygulanımda kısıtlılık, karamsarlık, ilgi kaybı, öfke patlamaları, uykuya dalma veya sürdürmede güçlükler ve aşırı irkilme  v.s. gibi belirtiler yaşarlar.

Travma sonrası stres bozukluğunun tedavisinde psikoterapi ve farmakolojik tedavilerden faydalanılabilir. Eğer sizde Travma Sonrası Stres Bozukluğu yaşadığınızı düşünüyorsanız ve tek başınıza ya da sosyal destek sistemlerinizin yardımlarına rağmen başa çıkmada güçlük yaşıyorsanız profesyonel yardım almak için bir uzmana başvurunuz.

Merve Tunay Dünya | Klinik Psikolog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir