Psikoloji ve Beden İlişkisi
Günümüzün Tıbbi Bakış Açısı Eski zamanlarda, özellikle doğu kültürlerinde zihnin kişinin bedensel sağlığı etkilediği oldukça yaygın ve doğruluğu kabul edilen bir düşünce yapısıydı. Şu anda ise modern tıp bu tarz…
Günümüzün Tıbbi Bakış Açısı Eski zamanlarda, özellikle doğu kültürlerinde zihnin kişinin bedensel sağlığı etkilediği oldukça yaygın ve doğruluğu kabul edilen bir düşünce yapısıydı. Şu anda ise modern tıp bu tarz…
Gestalt psikolojisinin temel kavramı zamanın akademik psikolojisine özellikle de Watson’ın davranışçılığı ile Wundt’un yapısalcılığına karşı önemli bir tema sağlamıştır. 1910’da Wertheimer’in hareket algılama çalışmalarıyla başlamıştır. Gestalt psikolojisinde bulunan temel fikir,…
Gaslighting, bir kişinin başka bir kişi tarafından kendine olan güvenini yavaş ve sinsi bir şekilde kaybetmesine sebep olan bir manipülasyon yöntemidir. Terimin adı, 1940 yapımı olan Gas Light filminden türemiştir.…
Antik dönemden beri insanlar, müziğin ruh sağlığını nasıl etkilediğini araştırmışlar ve psikolojik rahatsızlıkları olan insanlar üzerinde müziğin tedavi edici bir etkisinin olduğunu savunmuşlardır. Müzikle tedavi, bugün hepimizin bildiği müzik terapisinin…
Üzüntülerimizi, sevinçlerimizi, içimizde duyduğumuz coşkuyu bir müzikle dışa vururuz çoğu zaman. Sanat güneşimize “Çoktan unuturdum, ben seni çoktan / Ah, bu şarkıların, gözü kör olsun” dedirten şarkılar pek çok duyguda…
Klinik psikoloji, psikoloji biliminin alt dalıdır ve psikoloji üzerine eğitim almış kişilerin uzmanlaştığı alandır. Bu alanda eğitimini tamamlayan kişiler “klinik psikolog” unvanı alır. Klinik Psikolog Görev Tanımı Türkiye’de klinik psikolog…
Şiddetin nedenleri üzerine farklı görüşler bulunmaktadır. Şiddet – temel dürtü ve varoluş gereği savunmadır. Bunun yanı sıra daha çok insanlarda ve topluluk halinde yaşayan hayvanlarda grup içi otorite sağlamak için…
İnsan olarak doğamız gereği düşünen hatta çok düşünen, irdeleyen varlıklarız. Düşüncelerimizin hislere döküldüğü, davranışlarımızı etkilediği ve değiştirebildiği hayatın içinde yaşamı sürdürürüz. Bu düşüncelerin sonunda hissettiklerimiz ve hislerimizin getirisi olan davranışlarımızla…
Çoğu günümüzde etik olmayan dünyada yapılmış ilginç psikolojik deneyler. Küçük Albert Deneyi (Little Albert Experiment) Davranışçılık kuramının kurucusu olan John B. Watson tarafından 2 yaşındaki Albert üzerinde uygulanan bu deney,…
“Ne kadar çok uyusamda bir türlü kendimi dinlenmiş hissetmiyorum” Günlük hayatta belki de çoğumuzun sıklıkla duyduğu veya sıklıkla kullandığı bir yakınma değil midir? Hangi işte çalışırsa çalışsın cinsiyeti, yaşı ve…
“Bana Güven Anne!” Çocuk 2-3 yaşına geldiğinde yemek yemek, giyinip soyunmak gibi bazı ihtiyaçlarını kendi başına yapmaya başlar. Kendine güveni artmıştır. Çocukluğa geçtiği bu dönemde hem kendi başına hareket etmek…
Sosyoloji ve Psikoloji bilimi arasındaki 10 benzerlik 1. İki bilimin de ana teması insandır. Psikoloji de Sosyoloji de insan davranışı üzerine kurulmuş bilim dallarıdır. Psikoloji bireysel davranışlardan yola çıkarak bireyin…